Foto: TT

Missar arv efter 40 år som sambo

Publicerad

En 85-årig man får inte ärva sin sambo som avled i somras 71 år gammal, trots att de varit sambo i 40 år.

– Det känns ju inte så bra, säger den 85-årige mannen som fortfarande bor kvar i parets villa i Markaryd, till Smålandsposten.

Tillgångarna i dödsboet hade sammanlagt ett värde på 4,9 miljoner kronor. Eftersom det vare sig fanns testamente eller arvingar på kvinnans sida så går pengarna till Allmänna arvsfonden.

– Vi hade kommit överens om något helt annat. Det är synd att vi inte hann med att få det skrivet på papper, säger 85-åringen.

Ingen har kunnat intyga att kvinnan sagt att arvet skulle gå till hennes sambo. Därför går 85-åringen miste om hela arvet och det har inte hjälpt att familjen protesterat. Ett långt samboförhållande ger ingen laglig rätt till arv.

– Vi kan inte fatta beslut för att vara snälla, säger Karin Edstrand, som är jurist på Kammarkollegiet som tagit beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.