Maja Johansson är en av de som anmält sexuellt ofredande under nyårsnatten. Foto: SVT

Missnöje med polisen skapar stöd för medborgargarde

Uppdaterad
Publicerad

Få har straffats trots ett stort antal anmälningar om sexuella övergrepp under nyårsnatten i Kalmar.

Efter händelserna på nyårsnatten har fler grupper gett sig ut på stan i Kalmar för att nattvandra. Idag finns minst fem initiativ som patrullerar gatorna och framförallt en av grupperna har fått kritik – Kvinnofrid i Kalmar. Flera av medlemmarna i gruppen uteslöts från en annan grupp eftersom de gett uttryck för rasism och högerextrema åsikter, och enligt polisen och andra myndigheter har några medlemmar också ett förflutet i högerextrema grupperingar. Men trots att Kvinnofrid i Kalmar har en oklar agenda möter SVT Dold kvinnor som säger sig ha högre tilltro till medborgargarden än till den lokala polisen.

– Ja, absolut! Jag känner mig tryggare i att de killarna och tjejerna vandrar i stan och ser till att det är tryggt för mig än att se polisen köra runt på gatorna. Det känns som att de skulle göra mer för mig än vad polisen skulle göra, säger Maja Johansson, som är en av de unga kvinnor som snmält att hon utsatts för övergrepp under nyårsnatten.

Svårt att utreda

Sammanlagt anmälde 33 kvinnor att de utsattes för sexuella övergrepp under nyårsnatten i Kalmar. Men hittlls har bara ett fåtal personer kunnat lagföras för övergrepp.

– Vi har lagt ner stora resurser på det här, men just att anmälningarna kom in i efterhand gjorde det svårjobbat, säger Olof Bråve, lokalpolisområdeschef.

Dold Kvinnofrid: Nyårsnatten kan du se i bildspelet ovan, eller här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.