Personalen kände sig tvungen att låsa in sig när ett storbråk uppstod på ett boende för ensamkommande barn i Lindås i Emmaboda kommun på onsdagskvällen. Nu är 19 personer misstänkta för våldsamt upplopp. Foto: TT

Missnöje med trångboddhet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt socialchefen var det missnöje med trångboddheten som ledde till upplopp på ett boende för ensamkommande barn i Emmaboda.

Som mest fanns sju polisbilar på plats i samband med bråket sent i går kväll, berättar Emmabodas socialchef Thomas Svensson.

På boendet i Lindås i Emmoda finns 28 boendeplatser och det bor två ungdomar i varje rum.

Våldsamt upplopp på boende i Emmaboda

– Nitton av dessa ungdomar var väldigt missnöjda med boendesituationen, att det är trångt. Det blev ett upplopp, där bland annat fönsterrutor slogs sönder. Det riktades inget våld mot personalen, men de två personerna som var i tjänst låste in sig i personallägenheten, säger Svensson.

Personalen gjorde bedömningen att situationen kunde bli hotfull.

– Det var väldigt klokt agerat, säger Svensson.

Krisledningsmöte

Nu startar kommunen en utredning för att se om det ska vidtas några åtgärder rörande de två ungdomar som förhördes. Och i eftermiddag har kommunchefen kallat till ett krisledningsmöte.

– Fram till i går har verksamheterna fungerat väl trots att det varit jättejobbigt att få till stånd nya platser, säger socialchefen Thomas Svensson.

Han är inte särskilt förvånad över det som har hänt.

– Att det uppstår meningsmotsättningar och kanske en del bråk ibland är ju inte så konstigt. Det är ju tonåringar. Det spelar ingen roll vilka ungdomar du sätter tillsammans, till slut händer det något, säger Thomas Svensson.

Vaktbolag

Emmaboda kommun har under torsdagen varit i kontakt med ett vaktbolag.

– De kommer att hjälpa oss så fort de fått tag i personal. Det är åtminstone nu och över helgen, sedan får vi se vad som händer, säger socialchef Thomas Svensson.

Kommunen har inte tidigare behövt kalla in vaktbolag vid HVB-hem, enligt Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp på boende i Emmaboda

Mer i ämnet