Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tina Burvall är föreståndare på Skälby 4H gård i Kalmar. Hon berättar om hur kaninpesten drabbar deras kaniner. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT/TT

Misstänkt kaninpest i Kalmar – flera larm till 4H-gården i Skälby

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fick 4H-gården i Skälby Kalmar flera samtal om sjuka kaniner. Privatpersoner kom dessutom till gården med sjuka djur. Nu är gårdens egna kaninland stängt, då symptomen tyder på kaninpest.

– Folk kommer till oss med sjuka djur, och det är förstås det sista vi vill, säger Tina Burvall, gårdsföreståndare Skälby 4H i Kalmar.

Tina Burvall berättar att man under måndagen fick samtal från vård och omsorgshemmet Oxhagshemmet där man sett döda djur. Samma dag ringde folk också från förskolan Topasen och berättade att man sett sjuka kaniner med rinnande ögon.

Dessutom kom privatpersoner med två sjuka kaniner till 4H-gården. En av kaninerna fick gårdens personal hjälpa till att avliva på platsen, den andra rymde ner i ett hål.

– Folk kommer till oss med sjuka djur, och det är förstås det sista vi vill, säger Tina Burvall, gårdsföreståndare 4H Skälby Kalmar.

4H har nu stängt sin egen kaninpark tills vidare för att försöka undvika att deras kaniner smittas.

Kommunens skyddsjägare

4H-gården kontaktade kommunen som under måndagen skickade ut skyddsjägare. Två döda kaniner skickades också på analys. Om det verkligen rör sig om kaninpest är alltså ännu inte bekräftat, men enligt Tina Burvall så är sannolikheten stor då kaninerna hade de vanliga symptomen.

På länsstyrelsen i Kalmar län har man i dagsläget inga uppgifter om kaninpest i Kalmarområdet. Men det kan ändras när provsvaren på de nu inskickade kaninerna kommer.

Det här gäller om du ser en sjuk/död kanin

Tomas Burén som är kommunekolog bekräftar att tiotals kaniner med symptom avlivats de senaste två dagar.

– Om man ser en död eller sjuk kanin på kommunens mark ska man kontakta kommunen för att avliva den. Om man ser den på sin egen mark får man hantera det själv på ett smittskyddssäkert sätt, säger Tomas Burén.

Kaninpest, eller myxomatos, är en virussjukdom som under naturliga förhållanden bara drabbar kaniner. Den har ingenting att göra med harpest. Sjukdomen uppträder som epizootier med mycket hög dödlighet och drabbar främst kaninstammarna då dessa är mycket täta, och man finner då blinda, döende eller döda kaniner i stora antal.

Smittade kaniner insjuknar i allmänhet efter en till två veckor. De första symtomen är att ögonen svullnar och ett förtjockat, ofta varigt, tårflöde uppträder. Huden kan svälla, framför allt runt ögon, nos, mun och könsöppning.

Sjukdomen drabbar både vilda och tama kaniner. Viruset sprids antingen genom direktkontakt eller via insekter eller fåglar. Då sjukdomen sprids genom direktkontakt fås en långsam utbredning, medan smitta via insekter eller fåglar gör att sjukdomen ”hoppar” till nya områden.

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer