Misstänkt läggmatch utreds

Uppdaterad
Publicerad

Det var i helgen som Svenska spel stängde av allt spel på en fotbollsmatch mellan BW90 och Nybro IFinnan matchen spelats klar, men ännu har Fotbollförbundet inte gjort någon polisanmälan.

Nybro IF vann mot Skånelaget BW 90 med 2-0, men innan matchen spelats klart satsades ovanligt mycket pengar på att Nybro skulle segra. Det gjorde att det uppstod misstankar om läggmatch och Svenska spel valde då att stoppa allt spel på matchen i division 2.

Inte första utredningen

Det är inte första gången som en match misstänks vara riggade i division 2. Förra året misstänktes bland annat fyra personer från Småland och en skåning för att ha påverkat resultatet i fotbollsmatcher. En person i den utredningen kom från Nybro.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Händelsen utreds

Svenska fotbollförbundet utreder nu händelsen, men har inte själva gjort någon polisanmälan efter matchen mellan BW90 och Nybro IF.

– Vi utreder bara om det kan finnas något i den här matchen som strider mot våra egna regler, säger Anders Hübinette, förbundets jurist till SVT Nyheter Småland.

Ordföranden förnekar

Ledningen för BW 90 förnekar att det skulle varit en läggmatch.

– Det var det inte, definitivt inte, säger ordföranden Leif Nilsson till SVT Nyheter Skåne.

– I matchen mot Nybro hade vi säsongens sämsta lag med våra fyra bästa spelare borta, fortsätter han.

Vittnade i SVT

För två år sedan trädde flera före detta spelare i BW 90, från Sjöbo, fram i SVT:s Uppdrag granskning och vittnade om att det förekommit riggade matcher i klubben.

Enligt spelarna rörde det sig om tre läggmatcher och ett försök mellan 2012 och 2014.

Hur känns det att det nu kommit nya misstankar mot er?

– Jag är lika ovetande nu som då. Och den gången gjorde man en utredning och hittade inga oegentligheter, säger Leif Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet