Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Hederstam ordförande i Hyresgästföreningen Kalmar Torsås Öland lämnar över namnunderskrifterna till Anders Henriksson som är socialdemokraternas ordförande i Kalmar. Foto: Ida Skyttberg

130 000 namnunderskrifter i protest mot marknadshyror

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen överlämnade Hyresgästföreningen Kalmar Torsås Öland en namninsamling till Anders Henriksson, socialdemokratrenas ordförande i Kalmar, med närmare 130 000 digitala namnunderskrifter. Orsaken är att de protesterar mot förslaget att införa marknadshyror för nybyggda lägenheter.

– Alla hyresgäster är väldigt rädda för att det ska införas marknadshyror. Alla förstår att då kommer hyrorna att stiga, när vi inte får förhandla våra hyror, utan hyresvärden bestämmer själv, säger Eva Hederstam, ordförande Hyresgästföreningen Kalmar Torsås Öland.

Måste kompromissa

Protesterna lämnades till Anders Henriksson som är ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län. Han fick dem som representant för det största partiet i området, och för att Socialdemokraterna är det största regeringspartiet.

En utredning om marknadshyror som är beställd av regeringen och deras båda samarbetspartier, C och L, pekar på att det ska kunna bli tillåtet med marknadshyror vid nybyggnation.

– Protesterna visar att det finns ett stort motstånd mot marknadshyror. Och vi socialdemokrater tror inte heller på marknadshyror. Samtidigt inom politiken måste man kompromissa och stå fast vi de överenskommelser man gör, säger Anders Henriksson.

Nationell namninsamling

Hyresgästföreningen har tidigare skrivit debattinlägg där de varnar för att Sverige tar efter Finlands marknadshyror, och menar att det ledde till ökade medelhyror för alla bostäder. 

Kommer protesterna att hjälpa?

– Ja, det tror jag. Nu visar vi att det är detta hyresgästerna vill, säger Eva Hederstam.

Under veckan väntas Regeringen presentera utredningen om förslagen på fri hyressättning. Insamlingen av namnunderskrifter är genomförd i hela landet enligt representanter från Hyregästföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Marknadshyror

Mer i ämnet