Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M) om varför den styrande S-M-majoriteten i Oskarhamn inte vill se någon havsvindpark i Misterhults skärgård. Foto: SVT/ARKIV

Politikerna i Oskarshamn säger nej till havsvindparken utanför Blå Jungfrun

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande majoriteten i Oskarshamn som består av Socialdemokraterna och Moderaterna motsätter sig planerna på Simpevarps havsvindpark i Misterhults skärgård. De kommer använda sitt kommunala veto om det krävs.

Enligt partierna skulle Simpevarp havsvindpark få för stora konsekvenser för samhället, närmiljön och naturvärden. De vill att naturen i skärgården och nationalparken Blå Jungfrun ska utvecklas på ett ”varsamt och hållbart” sätt och vägas mot intresset för vindkraft.

SVT Småland har tidigare berättat om planerna på att bygga en havsvindpark utanför Blå Jungfrun med uppemot 98 vindkraftverk.

Oskarshamn

Använda sitt veto

Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att använda det kommunala vetot om bolagen går vidare med planerna på havsvindparken Simpevarp.

– Parken skulle bli så stor och den skulle påverka miljön på ett sätt som det inte finns en acceptans för hos våra kommuninvånare, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S). 

– Den kommer att kosta kommuninvånare mer än den ger och sedan är vi historiskt sätt en kärnkraftskommun och det ser vi gärna att vi är fortsättningsvis, säger kommunalrådet Lucas Lodge (M).

Partierna är även överens om att de kommer att säga nej till vindparken Stora Värden i Bråbo, när den kommer upp för beslut. Där planeras uppemot 14 vindkraftverk.

Inte tagit ställning till om de ska gå vidare med projektet

Energibolaget Cloudberry som vill bygga havsvindparken fick beskedet under tisdagen att Oskarshamns kommun avser att använda sitt veto, trots att projekt är i tidig samrådsfas.

“Vi konstaterar därmed att kommunen föregår Mark- och miljödomstolens prövning av ärendet, som vi avser att lämna in inom det närmsta året. Det finns därmed inte ett komplett beslutsunderlag för kommunen att ta ställning till i detta ärende”, skriver de i ett uttalande. 

Cloudberry har ännu inte tagit ställning till om de kommer att gå vidare med projektet. 

KLIPP: Havsvindpark planeras utanför Blå Jungfrun – uppemot 98 vindkraftverk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar projektledaren Daniel Kulin varför de inte kan bygga vindparken längre ut. Foto: Cloudberry

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet