Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar projektledaren Daniel Kulin varför de inte kan bygga vindparken längre ut. Foto: Cloudberry

Havsvindpark planeras utanför Blå Jungfrun – uppemot 98 vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Det planeras för en havsvindpark i Misterhults skärgård, mellan Figeholm i Oskarshamns kommun och Byxelkrok i Borgholms kommun. Det kan bli upp emot 98 vindkraftverk i havsvindparken, som kommer ligga norr om Blå Jungfrun.

Energibolaget Cloudberry undersöker nu möjligheterna att få till en havbaserad vindpark i Kalmarsund eftersom de ser många fördelar med platsen. 

– Det är ett bra vattendjup, lämpliga hamnar och Sveriges starkaste anslutningspunkt. Det gör att det går att bygga på ett kostnadseffektivt sätt, säger Daniel Kulin, affärsområdeschef för havsbaserad vindkraft på Cloudberry och projektledare för Simpevarps havsvindpark. 

Ansl

Daniel Kulin,projektledare för Simpevarps havsvindpark. Foto: SVT

utningspunkten till elnätet är stark eftersom kärnkraftverket OKG ligger nära. Från början planerades det för fyra reaktorer där och nu är det bara en reaktor, O3:an i drift, så därför finns det en överkapacitet.

I klippet förklarar Daniel Kulin varför de inte bygger vindparken längre ut till havs.

Kan producera två procent av landets elanvändning 

Havsparken Simpevarp skulle kunna producera 3 TWh el per år, vilket skulle motsvara omkring två procent av Sveriges elanvändning. Det motsvarar elförbrukningen för 150 000 villor, med genomsnittlig förbrukning på 20 000 kWh per år. 

Hur mycket är det jämfört med vad OKG producerar? 

– Havsvindparken skulle kunna producera lite knapp hälften av vad OKG producerar idag, säger Daniel Kulin. 

Lång process väntar 

Projektet med havsvindparken Simpevarp har precis startat och nu väntar en lång process. I slutet av april hölls samrådsmöten i Byxelkrok, Figeholm och Oskarshamn för närboende och allmänheten. De har nu fram till den 31 maj på sig att komma in med synpunkter på havsvindparken. 

Cloudberry räknar med att vindparken som tidigast kan stå klar 2030.

Kartan visar var Cloudberry vill placera havvindparken. Foto: Cloudberry

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.