Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tord Westergren och Lena Bergvall lägger fram flera argument mot en vindkraftpark i Kalmarsund. Hör vilka i spelaren ovan. Foto: SVT/TT

Kustborna om vindparken i havet vid Figeholm: ”Fel plats att bygga på”

Uppdaterad
Publicerad

Det norska energibolaget Cloudberry ska ansöka om tillstånd för upp emot 98 vindkraftverk i Kalmarsund. Om havsvindparken byggs kommer den bland annat att kunna ses från Vasakajen i Figeholm. Boende i samhället känner oro över att den kommer att förstöra deras skärgård.

– Vi måste berätta för dem som bestämmer att det finns fler viljor. Jag vet att det är många som är emot de här planerna, säger Tord Westergren, som är en av dem som kommer att bilda en motståndsgrupp mot havsvindparken Simpevarp. 

Vad tycker du är de största problemen med vindparken? 

– Den kommer ligga nära Blå Jungfrun som är en nationalpark. Det finns också fågelskyddsområden och det kommer mycket turister hit på grund av vår fina skärgård.

Även Figeholsmbon Lena Bergvall är emot att havsvindparken byggs. 

– Vi har en skärgård med fantastisk utsikt och den skulle försvinna, säger hon.

Möten på tre orter

Cloudberry har ordnat samrådsmöten i Byxelkrok, Figeholm och Oskarshamn, för att informera närboende och svara på frågor. Det sista samrådsmötet hölls digitalt den 8 maj och nu finns det möjlighet att komma med yttrande kring projektet fram till den 31 maj. 

Under samrådsmötet i Figeholm kritiserades placeringen av vindparken, bland annat eftersom den skulle byggas nära nationalparken Blå Jungfrun.

– Blå Jungfrun har ett stort symbolvärde i regionen, så jag tänker att det är en ganska naturlig invändning. Under en sådan här samrådsprocess så får vi in den typen av input och sedan får vi gå hem till skrivbordet och se om vi kan utforma den här parken på ett bättre sätt, säger Daniel Kulin, projektledare för Simpevarps havsvindpark. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.