Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte bara motstånd mot den planerade vindkraftsparken i Kalmarsund. Björn Karlsson berättar i klippet varför han tar strid för att parken ska byggas. Foto: TT/SVT

Björn tar också strid – för vindkraftsparken till havs

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftförespråkaren Björn Karlsson är en av dem som ligger bakom intressegruppen för vindkraft i Figeholm. Han har själv jobbat med energifrågan hela sitt liv – och är professor emeritus i energisystem vid Linköpings universitet.

Företaget Cloudberry undersöker möjligheten att bygga en havsvindpark i Kalmarsund i Misterhults skärgård. Projektet har precis startat och beräknas stå klart tidigast om åtta år. En motståndsgrupp mot havsvindparken Simpevarp är på väg att bildas, men också en intressegrupp för vindkraft.

– Eftersom vi anar att det kommer att starta någon form av organiserat motstånd mot havsvindparken Simpevarp så vill vi med sakkunskap motverka det lite grann, säger Björn Karlsson, som har fritidshus i Figeholm.

Professor Björn Karlsson är en av dem som vill se mer vindkraft. Foto: SVT

”Del av klimatlösningen”

Björn Karlsson har själv ett klimatfokus och ser stora fördelar med vindparken utanför Figeholm. 

– Blir det här av så minskar de globala utsläppen med tre miljoner ton varje år. Det betyder att det är en signifikant del av klimatlösningen. Om jag ser lite spetsar på vindkraftverk emellanåt, så tycker jag det är en liten uppoffring.

I klippet berättar Björn Karlsson också att han seglat emellan vindkraftverk och att han tror att fastighetspriserna kommer stiga i Figeholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.