I mitten av oktober ska Boverkets rapport Nyanländas boendesituation vara helt klar, men redan i mars kom en delrapport.
Ansvarig för rapporten är projektledaren Micael Nilsson. Han ser att bostadsbrisen får allvarliga konsekvenser.
– Den här bostadskrisen och bostadsbristen är väldigt allvarlig just nu och väldigt många människor som får uppehållstillstånd hamnar i väldigt olyckliga bostadslösningar. Det försenar integrationen och etableringen i Sverige. I värsta fall skapar det utanförskap, säger Micael Nilsson på Boverket.
Modulhus – en av lösningarna
Just nu hindras 12.000 nyanlända från etablering i Sverige. Boverket har tagit fram flera förslag på hur den akuta bostadsbristen skulle kunna lösas. Ett av förslagen handlar om att bygga modulhus till de nyanlända.
Micael Nilsson ser många fördelar med modulhus. De går att anpassa dem efter den mark som finns tillgänglig. Det går ganska snabbt att bygga dem färdiga på en fabrik. De är också flyttbara vilket gör att de kan användas till andra ändamål, när de har spelat ut sin roll.
Den bästa placeringen av modulhus för de flyktningar som fått uppehållstillstånd skulle enligt utredningen vara i huvudorter. Den beskrivningen kan städer som Växjö och Kalmar passa in på.
– De orter som fungerar som tillväxtmotorer i sin region är mest lämpade. Det är lite större städer, som ofta är residensstäder. Där det finns en högskola och en arbetsmarknad. Där finns det fler möjligheter att komma snabbt in och integreras i samhället, säger Micael Nilsson.
Modulhus har oförtjänt dålig klang
Det finns också nackdelar med modulhus. En av dem enligt Micael Nilsson är att det är svårt att bygga storskaligt, men den största nackdelen som han ser är att husen har dålig klang.
– Många vill gärna få det till att det är ett dåligt boende. En del personer reser ett motstånd bara de hör ordet modulboende.
Är det ett dåligt boende?
– Det behöver inte vara ett dåligt boende. Det är en byggteknik vi pratar om, som innebär att man bygger färdigt större delen av lägenheten inne på en fabrik. Det är inte en kvalité vi pratar om, säger Micael Nilsson.