Mohanad Al Shihabi, till vänster, har klarat kraven för svensk läkarlegitimation på mindre än två år. Foto: SVT

Mohanad först med läkarlegitimation

Uppdaterad
Publicerad

Mohanad Al Shihabi är först ut med att bli legitimerad läkare genom snabbspåret för nyanlända på landstinget i Kalmar län. Nu är han klar att börja sin specialisttjänstgöring.

Kirurgen Mohanad Al Shihabi är först i Kalmar och Kronobergs län med att få svensk läkarlegitimation genom landstingens snabbspår. Han har klarat Socialstyrelsens krav på mindre än två år. Nu börjar han sin specialisttjänstgöring på kirurgkliniken på Västerviks sjukhus.

– Jag är kirurg och det viktigaste i mitt liv är att få jobba med det jag är utbildad till. Det har varit mitt mål hela tiden. Jag är så glad att få börja jobba nu, säger Mohanad Al Shihabi i ett pressmeddelande.

Klar legitimering under två år

Mohanad Al Shihabi började på Vimmerby Folkhögskolas språkutbildning i sjukvårdssvenska i maj 2015 och har gjort sin provtjänstgöring på kirurgkliniken på Västerviks sjukhus. Från landstingets håll gläds man över Mohanad Al Shihabis legitimering.

– Det känns helt fantastiskt att det gick så fort och vi är otroligt glada för hans skull och stolta förstås, säger Ingela Lindström, HR-strateg på landstinget i Kalmar län.

Ytterligare några på gång

Landstinget i Kalmar län är ett av flera landsting i landet som erbjuder utbildning i sjukvårdssvenska vid folkhögskolor och praktik inom hälso- och sjukvården.

Under våren är ytterligare ett antal nyanlända läkare i Kalmar län på väg att få sina utländska läkarlegitimationer godkända.

– Vi har sex personer i Västervik och Kalmar som har kommit olika långt. Det är jättespännande och vi hoppas förstås att allt ska gå bra, säger Ingela Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.