Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna-Kajsa Arnesson (C) är 1:e viceorförande i Mörbylånga kommun. Hon berättar i videon vad det höga valdeltagandet i Mörbylånga beror på. Foto: Jesper Johansson

I Mörbylånga kommun väljer nio av tio att rösta

Uppdaterad
Publicerad

I mätningarna från det senaste riksdagsvalet 2018 var Mörbylånga kommun på Öland, den kommun som hade det allra högsta valdeltagandet i både Kronobergs och Kalmar län, men även bland alla Sveriges kommuner så låg man i topp vad det gäller röstviljan.

I förra riksdagsvalet 2018 var det 91,7 procent av de röstberättigade i Mörbylånga kommun som valde att använda sin röst enligt statistik från SCB. Det innebär att kommunen ligger över snittet i valdeltagande i Sverige med nästan fem procentenheter.

– Det är fantastiskt roligt och jag hoppas att vi behåller den ställningen, desto fler som engagerar sig så desto mer förstår politikerna hur viktiga frågorna är, säger Anna-Kajsa Arnesson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Valet 2022 Småland

Finns ett stort engagemang för samhället

Arnesson tror att anledningen till det höga röstdeltagandet i kommunen grundar sig i det stora samhällsengagemanget bland befolkningen, men även att politikerna är ute och syns.

– Här finns ett väldigt stort folkligt engagemang för utvecklingen, och kring vad man vill se och inte vill se. Det finns starka organisationer och röster här som kommer till oss i politiken med förslag och önskemål på förändringar. Men det är väldigt viktigt att vara ute och träffa folk.

Hör mer av Anna-Kajsa Arnesson i klippet ovan.

KLIPP: Mörbylångaborna om varför de tror att så många väljer att använda sin röst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Valdeltagandet bland kommunerna i Kalmar och Kronobergs län

Siffrorna är från statistiska centralbyrån SCB och visar valdeltagandet i riksdagsvalet från 2018 bland de röstberättigade i respektive kommun i de båda länen. Snittet för landets kommuner bland valdeltagandet till riksdagsvalet låg vid det senaste valet på 87,2 procent.

Kalmar län:

Högsby – 85,9 procent

Torsås – 87,9 procent

Hultsfred – 85,8 procent

Mönsterås – 89,3 procent

Emmaboda – 87,0 procent

Kalmar – 89,2 procent

Nybro – 86,6 procent

Oskarshamn – 88,1 procent

Västervik – 86,3 procent

Vimmerby – 88,2 procent

Borgholm – 88,6 procent

Mörbylånga  – 91,7 procent

Kronobergs län:

Uppvidinge – 86,8 procent

Lessebo – 87,8 procent

Tingsryd – 86,6 procent

Alvesta – 88,3 procent

Älmhult – 87,7 procent

Markaryd – 85,7 procent

Växjö – 89,3 procent

Ljungby – 86,9 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet