Även föräldrar som måste vabba sina sjuka barn under februari slipper förskoleavgiften från första dagen. Genrebild. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Mörbylångas nya lösning på personalkrisen: ”Coronapaket” för barnfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den höga smittspridningen råder det stor personalbrist i förskola och fritids. Därför inför Mörbylånga nu vad de kallar ett ”coronapaket” för att minska antalet barn i verksamheterna: Barnfamiljer som kan ordna barnomsorg på annat sätt kan helt slippa avgiften – och erbjudandet gäller även dem som vabbar med sjuka barn.

– Det handlar om att kunna hjälpa våra verksamheter att planera i en svår tid. De familjer som kan planera kan meddela oss i förväg, vilket gör oss och personalen i barnomsorgen en stor tjänst. Vi uppmanar absolut inte vårdnadshavare att ta ledigt från sina jobb utan snarare att se över möjligheten att hjälpas åt i denna tuffa situation, säger Mirja Westerlund, skolchef i Mörbylånga kommun i ett pressmeddelande.

Att slopa avgiften för dem som kan hålla barnen hemma från förskolan har redan införts i flera kommuner i Kalmar och Kronoberg för att minska trycket på verksamheterna, där sjukfrånvaron nu är rekordhög.

Även vabbande föräldrar slipper betala

Men Mörbylånga väljer att ta erbjudandet ett steg längre. Det är inte bara föräldrar som föranmäler att barnomsorg ordnats på annat sätt som får slopad avgift – även familjer som hade tänkt lämna barnen, men som måste vabba på grund av sjuka barn, får ansöka om reducerad förskoleavgift från första vab-dagen.

– Man kan inte veta när man blir sjuk och det är viktigt att vara rättvis. Det är en svår tid för oss alla med hög vab och många restriktioner, då är det viktigt att vi hjälps åt. De som kan hjälpa oss att planera gör oss en stor tjänst, men alla kommer få samma reducering för frånvarande barn, säger Matilda Wärenfalk, kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga.

Erbjudandet kommer att gälla mellan veckorna 4-7, det vill säga från och med nu och februari ut. Åtgärden beräknas kosta kommunen 300 000 kronor och tas från kommunstyrelsens budget för oförutsedda kostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet