Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Paulsen är undersköterska i äldreomsorgen i kommunen. Hon nappade på erbjudandet. – Får man lite extra för att man ställer upp på sommaren är det såklart roligt med den uppskattningen, säger hon. Foto: William Frykfeldt/SVT

Hon skippar semestern i sommar – får 30 000 av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

För att klara sommarmånaderna erbjuder Mörbylånga kommun 36 anställda inom omsorgen en engångsbetalning på 30 000 kronor för att skjuta på sommarsemestern. Det är andra året i rad som kommunen fått ta till den kostsamma metoden.

– Hittills saknar vi 100 vikarier till sommaren i äldreomsorgen, säger Sofi Ludvigsson Ferm, verksamhetschef i äldreomsorgen i kommunen.

Sofi Ludvigsson Ferm har på nära håll sett utmaningarna med att både behålla och nyrekrytera undersköterskor till äldreomsorgen i kommunen. Även om situationen är ansträngd året om, är sommaren särskilt svår att få ihop.

– Det har varit många svettiga somrar tidigare. Varje sommar blir det värre och värre, säger hon.

30 000 kronor i ersättning

För att klara situationen erbjuds nu trettio anställda inom äldreomsorgen, och sex anställda inom vård av funktionsnedsatta, att skjuta på semestern och få ett engångsbelopp i ersättning.

– Om man skjuter på hela sin huvudsemester och tar ut den senare under året eller tidigare får man en engångssumma på 30 000 kronor, säger Sofi Ludvigsson Ferm.

En och en halv miljon kronor har avsatts av kommunen för att göra det möjligt.

Intresset bland personalen har enligt kommunen varit stort. Samtliga trettio erbjudanden inom äldreomsorgen har gått åt, medan arbetet med de övriga sex platserna inom vård av funktionsnedsatta inte ännu har påbörjats.

”Roligt med uppskattning”

Undersköterskan Anna Paulsen nappade på erbjudandet.

– Det passar mig – att ha lite semester innan sommaren och lite efter, säger hon.

För henne var dock inte de extra pengarna den enda motivationen.

– Mina tankar var inte där först. Men det klart, får man lite extra för att man ställer upp på sommaren är det så klart roligt med den uppskattningen, säger Anna Paulsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.