Anders Hedlund, arbetsledare på Mörbylånga kommun. Foto: SVT

Mörbylånga kommun stoppas – får inte använda vägsalt mot parkslide

Publicerad

I ett års tid har Mörbylånga kommun testat en ny metod för att bli av med den invasiva artväxten parkslide. Den har kommit att kallas för Mörbylångametoden. Men nu fastställer Kemikalieinspektionen att saltet som använts som bekämpningsmedel, inte får användas.

Kommunen jublade när de trodde att de äntligen hittat en metod att bli av med parkslide. Efter tester på en plats i Dämmet på Öland, såg man att vägsaltet var effektivt mot artväxten.

– Vi tänkte väldigt positivt. Att det kanske finns en möjlighet att bekämpa det på ett bra och enkelt sätt. Som inte är så dyrt heller, säger Anders Hedlund, arbetsledare på Mörbylånga kommun.

Förstör marken

Men lyckan blev inte långvarig. Kemikalieinspektionen fastställer nu att saltet inte bara dödar parksliden. Andra växtarter dör också.

Saltet skapar en väldigt salt och torr miljö. Det är synd. Vi blev lite besvikna, säger Anders Hedlund.

I framtiden får kommunen i stället använda sig av traditionella metoder för att bli av med arten.

I klippet ovan ser du testplatsen för Mörbylångametoden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.