Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De invasiva arterna är överallt i våra trädgårdar. I videoquizet får du koll på fem av de vanligaste. Foto: TT

Vet du vilka av dina trädgårdsväxter som är invasiva?

Uppdaterad
Publicerad

Vad som är en invasiv art, och vilka regler som gäller för olika arter är ett lite snårigt ämne. Det handlar inte bara om mördarsniglar och skunkkallor, du har troligen många fler och finare invasiva arter in på knuten. Kolla in videon för att utmana dig själv, och kanske lära dig något nytt.

För att räknas som invasiv, måste en art vara främmande, det handlar alltså om när och hur den kom till Sverige. En främmande art måste dels vara införd av människan, och dels ha flyttats längre än den hade kunnat komma på egen hand. Den ska också ha kommit hit senare än år 1800. Den ska förstås också bete sig invasivt, vilket innebär att den breder ut sig på andra arters bekostnad.

Kan ge fängelse

Invasiva arter finns på olika listor. Artdatabanken har den mest omfattande listan med 200-300 arter som bedöms vara invasiva, detta är dock bara ett kunskapsunderlag. Naturvårdsverket är den myndighet som ansvarar för invasiva växtarter i Sverige och på deras lista finns de arter som är förbjudna inom hela EU. Det rör sig om totalt 66 djur- och växtarter, varav tolv förekommer i Sverige .

Den markägare som ignorerar någon av dessa 66 arter på sin mark, bryter mot lagen och kan få böter eller i värsta fall fängelse i upp till två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.