En 27-årig man döms mot sitt nekande till livstids fängelse för mordet på Ängöleden i Kalmar. Foto: Helmut Petersson/Niclas Wimmerberg

27-åringen döms till livstids fängelse för mordet på Ängöleden i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar tingsrätt dömde under fredagen den mordåtalade 27-årige mannen till livstids fängelse. Tingsrätten slår fast att den 27-årige mannen är skyldig till mordet som ägde rum på Ängöleden i Kalmar förra året.

Kalmar tingsrätt dömer mannen till livstids fängelse för mordet som ägde rum på Ängö i Kalmar förra året. En 25-årig man på cykel sköts i ryggen på nära avstånd. Åklagaren har under rättegången kallat skjutningen för en kallblodig avrättning.

Kalmar tingsrätt skriver i sin motivering att mordet har karaktär av avrättning och att 27-åringen avlossade flera skott på allmän plats med risk för att flera personer skulle träffas av skotten. Enligt tingsrätten finns det inga förmildrande omständigheter, eftersom mordet föregicks av viss planering och att den mördade mannen inte hade några möjligheter att försvara sig.

Skjutningar i Kalmar

Kommer överklagas

27-åringens försvarsadvokat Johan Eriksson säger till SVT att domen kommer att överklagas.

– Som jag ser det bygger den här domen bara på indicier, bevisningen är svag, säger han till SVT.

Utöver mordet på Ängö döms mannen för en lång rad andra brott, som ett fall av grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan, häleri och narkotikabrott. Den 27-årige mannen förnekar att han är skyldig till mord och grovt vapenbrott, men erkänner häleri och ringa narkotikabrott.

Däremot frikänner tingsrätten mannen från två mordförsök i mitten av februari förra året.

Medåtalad frias helt

En 30-årig man frikänns för medhjälp till försök till mord, men döms till tre månaders fängelse för narkotikabrott och ringa vapenbrott.

En 26-årig man som åtalades för grovt vapenbrott, försök till mord och framkallande av fara frikänns helt.

KLIPP: Här är alla skjutningar i Kalmar – se kartan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var skjutningarna i Kalmar ägt rum i klippet. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet