Mordet på Abbas Rezai: ”Ett brutalt hedersmord”

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar tingsrätt fortsätter på tisdagen hovrättsrättegången om hedersmordet 2005 på Abbas Rezai i Högsby. En 23-årig man, som ensam dömdes för mordet 2006, anklagar nu sina föräldrar för mordet.

Helena Karlsson är den dömde sonens advokat och säger på tisdagen att han tvärtemot vad han dömdes för, inte alls var inblandad i mordet.

Enligt advokaten instruerades han av sin mamma som ska ha sagt att han skulle ta på sig mordet och gå till polisen.

Enligt honom är det istället föräldrarna som har mördat Abbas Rezai.

Kastade het olja och misshandlade med kniv

Pappan ska i upprörda ordalag ha frågat ut pojkvännen innan mamman har kommit in och kastat het olja över honom.

Mamman ska också, enligt sonens berättelse, ha hållit fast 20-åringen medan pappan fullföljde misshandeln med tillhyggen och kniv.

Advokaten menar också att sonen tar en väldigt stor risk när han skyller på mamman och pappan. Någonting Elisabeth Massi Fritz, målsägandeombud för den mördades mamma, håller med om.

23-åringen tar en stor risk

– Det ska sättas i relation till att han anger båda sina föräldrar. Därmed bryter också han mot familjens normer och försätter sig i en besvärlig situation, sade hon.

Elisabeth Massi Fritz sade att när mamman fick veta att sonen mördats blev hon akut sjuk och fick sjukhusvård. Men först när hon kommit till Sverige och fick veta detaljer om hur sonen bragts om livet insåg hon vad det rörde sig om.

– Ett brutalt hedersmord, sade Massi Fritz om mordet på Abbas Rezai.

Säger att han såg sonen knivhugga

Pappans advokat Claes Möllersten upprepade pappans ursprungliga berättelse om mordet.

Enligt pappans advokat befann sig pappan på toaletten när bråket började och att han sedan såg sin son knivhugga dotterns pojkvän till döds.

Karin Ingströmer

karin.ingstromer@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.