Motdemonstranter i rätten i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls rättegången mot fem personer som satte sig i vägen för Svenskarnas Partis marsch genom Jönköping den första maj.

På morgonen innan rättegången skulle inledas idag fanns ett tjugotal människor samlade för att visa sitt stöd för de åtalade. De sjöng psalmer vid tingsrätten, bland annat ”Tryggare kan ingen vara”

– Det är häftigt med det här stödet, säger Mattias Irving, en av de fem åtalade som ställs inför rätta i Jönköping idag.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Vägrade lyda polisen

Irving säger att han såg det som sin plikt att åka till Jönköping på första maj och försöka stoppa nazisterna. Nu är han tillsammans med de andra misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten, eftersom han inte flyttade på sig på polisens uppmaning.

Sedan tidigare har en person dömts till böter för samma brott.

– Jag förutsätter att tingsrätten har tagit sitt förnuft till fånga nu och frikänner oss, säger Mattias Irving.

”De var modiga”

Pensionerade prästen Kerstin Bothén är en av dem som slutit upp för att sjunga och visa sitt stöd för de åtalade.

– Det känns bra att ställa upp. De var modiga och vågade gå ett steg längre än många av oss andra, som också avskyr nazismen, säger hon.

Kerstin Bothén säger att det finns ett dilemma kring det hela. Å ena sidan är det juridiskt sett fel att inte lyda polisens uppmaning, men å andra sidan är det moraliskt sett något som kan behöva göras.

– I vissa situationer kan det vara rätt att följa sitt hjärta, säger Kerstin Bothén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet