”Vi upprätthöll ordningen”

Uppdaterad
Publicerad

De fem som åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten menar att det i stället var de som upprätthöll ordningen och kräver att bli frikända.

När rättegången mot demonstranterna som satte sig i vägen för Svenskarnas Partis marsch genom Jönköping, började på onsdagsmorgonen bekräftade de åtalade de faktiska omständigheterna. Men de hävdade att de inte begått något brott.

Förhindra brott

Mattias Irving, som är en av de fem, sa i rätten att det var han och hans vänner som upprätthöll den allmänna ordningen.

– Mitt syfte var att förhindra brott, det vill säga brottet hets mot folkgrupp, sa han i förhöret.

Det var under partiets marsch den första maj, som motdemonstranter blockerade vägen för marschen genom att sätta sig på vägen. Polisen fick till slut lyfta undan dem.

Kräver frikännande

De åtalade kräver frikännande på grund av att de deltagit i en gudstjänst. Försvarsadvokaten tryckte på religionsfrihet och den grundlagsstadgade rätten till att hålla gudstjänst.

Mikael Risenfors, som också åtalats sa under rättegången att polisen hade missuppfattat situationen.

– Det är absurt att vi som talar för fred åtalas medan nazisterna som attackerar folk går fria.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.