Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Stort rivningsprojekt väntar i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen bjöds allmänheten in till informationsmöte inför rivningen av kärnkraftsreaktorerna.

Rivningen av reaktorerna O1 och O2 vid Oskarshamns kärnkraftverk var temat på tisdagskvällen när SKB och OKG hade bjudit in allmänheten till information. Ett 70-tal personer fyllde platserna i SKB:s kapsellaboratorium.

– Det blev snabbt fullt och vi har fått tacka nej till några. Vi har bjudit in allmänheten för att presentera hur det är tänkt att rivningen ska gå till och hur avfallet kommer tas om hand, säger Fredik de la Gardie, utredningsingenjör för avvecklingen på SKB.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Planerar rivning

 Det var i oktober förra året som OKG:s styrelse tog beslut om att stänga ner reaktorerna och framöver planeras reaktorerna att monteras ner.

– Det kommer att ske i flera olika steg. Just nu är vi planerings- och analysfasen för att få ihop hela projektet, säger Fredik de la Gardie.

Avancerat miljardprojekt

Projektet beräknas kosta mellan 4-7 miljarder och ta omkring tio år att slutföra.

– Allmänheten kommer inte att påverkas särskilt mycket, mycket av arbetet kommer att pågå innanför skalet. Det är senare som det kommer synas lite mer när det blir en konventionell rivning och man krossar betong och transporterar bort avfall. Bor man i närheten så det nog just de sakerna som blir mest iögonfallande.

Finns det några risker med rivningen?

– Det här kommer ske under kontrollerade form och kommer vara reglerat från flera håll. Det ska vara lika säkert som det har varit under drift.

Den stora utmaningen kommer istället att vara att få ihop det logiska pusslet och att få alla tillstånd som behövs för rivningsprojeket, menar Fredrik de la Gardie.

– Eftersom det kommer sysselsätta ett stort antal personer så kan det medföra stora kostnader om processerna blir utdragna, säger Fredrik de la Gardie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet