Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Lizzy är ju bäst men Metallica var ganska bra på den tiden, säger Stefan Boox som besökte invigningen. Foto: Ida Andersson/SVT

Museet över Cliff Burton invigt – Stefan såg konserten kvällen innan olyckan

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen invigdes det nya museet över Metallicas basist Cliff Burton, som i september 1986 dog i en tragisk bussolycka på gamla riksettan i höjd med Dörarp. En av de som kom till invigningen är Stefan Boox, som var med på konserten kvällen innan olyckan. 

När Stefan Boox var i sena tonåren hade han och några kompisar hyrt en minibuss och åkt från Karlskoga i Värmland för att gå på konsert i Solnahallen utanför Stockholm. Anthrax var förband till Metallica.

– Lizzy är ju bäst men Metallica var ganska bra på den tiden, säger Stefan.

I dag, 36 år efter olyckan är Stefan fortfarande hårdrockare. Men han bor inte längre i Värmland utan i Ljungby. Därför kunde han vara en av de allra första på plats när museet över Cliff Burton invigdes på Laganland i Ljungby. Han visar stolt upp sitt medlemskort i den förening som driver museet.

”Hängde på låset”

– Jag blev medlem nummer ett i stödföreningen. Jag hängde på låset, det tyckte jag kändes naturligt, säger Stefan med ett leende.

Men Stefan var långt ifrån ensam på invigningen. Även betydligt yngre personer som inte var födda när olyckan inträffade var på plats.

– Jag tycker att de missar det bästa i deras era.  Men kommer man in i ett annat stadie i Metallica-eran så kanske man gillar den bättre.

I videon hör du Stefan berätta om hur han fick veta att olyckan hade skett och hur han kände då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.