– Det är en festival där allt överskott går till miljön och kulturen så det blir ett kretslopp och kanske kan det även uppmuntra eleverna på kulturskolan att vilja bli heltidsmusiker, säger festivalgeneralen Kristina Lindelöf.
Idén till festivalen föddes för tre år sedan när Kungliga filharmonikernas solotrumpetare Joakim Agnas och violinisten Emma de Frumerie besökte Ingebo hagar. Tillsammans med Kristina Lindelöf som driver gården bestämde de sig för att de ville utnyttja den lantliga och lugna atmosfären för att göra en insats för miljön. Men snart insåg man även vikten av att stötta den lokala kulturskolan.
– Eftersom kulturskolan har blivit nedbantad i Vimmerby så kan man inte längre spela sådana här blås och stråkinstrument. Men jag hoppas att det ska bli en uppryckning där och att barnen i Vimmerby nu ska kunna lära sig spela orkesterinstrument igen, säger försteklarinetten Alf Hörberg.
Han är själv uppvuxen i Vimmerby men sedan flera år tillbaka anställd som försteklarinett i de Kungliga filharmonikerna och en av de som spelar under årets uppsättning av festivalen.
Förra året kom det bara cirka 150 besökare till festivalen men i år hoppas de att fler kommer förbi för att njuta av musiken.
– Vi måste kämpa för miljön. Det är miljön som ger oss livsförutsättningarna på den här planeten. och det är kulturen som ger oss kraft att leva och kraft till gemenskap utan miljön och utan kulturen så förtvinar vi, säger Kristina Lindelöf.
Hon tror och hoppas att festivalen kommer att bli ett stående inslag i sommaren på Ingebo Hagar.
– Nu är det tre år och då är det tradition så nu hoppas vi att det fortsätter i trettio år till, säger Kristina Lindelöf.
Festivalen ”Musik i Kretslopp”
* Festivalen äger rum under lördagskvällen (från klockan 15.00 och framåt) på Ingebo Hagar utanför Vimmerby.
* Överskottet går till solceller vars avkastning går till att stötta kulturskolan i Vimmerby.
* Deltar gör bland annat musiker från de Kungliga filharmonikerna och radioorkestern.