Många elever berättar att de tycker att det är pinsamt om någon kan höra vad de gör på toaletten. Foto: Heiko Junge/TT

Musik ska få elever att våga bajsa

Uppdaterad
Publicerad

Installera musik på alla kommunala skoltoaletter. Förslaget från elevcoachen och centerpartisten Cecilia Cato får tummen upp av elever i Tingsryd.

Cecilia Cato menar i en motion till kommunfullmäktige, att många elever håller sig under hela skoldagen. Till nöds kan de tänka sig att kissa på skoltoan, men inte bajsa. De är rädda för att ljud ska höras ut till elever som rör sig i korridoren utanför toaletten.

– Eleverna tycker det är pinsamt, säger Cecilia Cato till SVT Nyheter Småland.

Toadörrarna har luftspalter både upptill och nertill vilket gör att deras oro kan vara befogad.

Hon grundar sin uppfattning på många samtal hon haft med elever under flera års arbete i skolans värld. Och flera ungdomar som SVT Nyheter Småland talar med bekräftar att de håller sig i skolan.

– Det skulle vara pinsamt om det hördes ut, säger Rebecka Olofsson, som får medhåll av Madeleine Karlsson och Omar Sandid.

Välkomnar idén

Att ersätta diverse knep som påskruvad vattenkran och en massa papper i toastolen med musik, är en idé som eleverna välkomnar.

– Ja, det skulle hjälpa med musik, säger Madeleine Karlsson.

Och Omar Sandid menar att det också skulle vara en miljövinst att spara på vatten och papper.

En modell för Cecilia Catos förslag är toaletterna på nybyggda musikgymnasiet AMB i Tingsryd. Där finns musik på alla toaletter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.