Media runt om i världen har rapporterat om toalettmusiken som ska få skolelever att våga uträtta sina behov.

Svenska toalettmusiken är en världsnyhet – ”Inte i min vildaste fantasi”

Uppdaterad
Publicerad

Toalettmusik för att få skolelever att våga gå på toaletten i Tingsryd har blivit en världsnyhet. ”Det känns helt galet och overkligt” säger centerpartisten Cecilia Cato.

SVT Nyheter Småland rapporterade tidigare om förslaget som nu uppmärksammats på flera håll i världen.

– Jag kunde inte min vildaste fantasi tro att de skulle få den här spridningen. Men det beror väl på att det här är ett problem för många i världen oavsett om du är gammal eller ung, säger Cecilia Cato (C), politiker i Tingsryd som lagt förslaget om musik på skolornas toaletter.

Tingsryd

Cato menar i sin motion till kommunfullmäktige att elever håller sig under hela skoldagen. Till nöds kan de tänka sig att kissa på skoltoan, men inte bajsa. De är rädda för att ljud ska höras ut till eleverna som rör sig i korridoren utanför toaletterna.

Här skulle musik inne på toaletterna kunna hjälpa till, enligt Cecilia Cato.

Uppmärksammat av BBC och i Thailand

Nyheten om förslaget har bland annat spridits till medier i Thailand, Polen, Island, Danmark och brittiska BBC. ”Swedish town mulls musical school toilets för embarresst pupils”, lyder rubriken i BBC:s artikel.

– Det här har varit ett tabuämne länge, men nu när det kommer upp till ytan vågar folk yttra sig. Många kommer fram till mig och säger att de önskade att det fanns musik på toaletten när de gick i skolan. Det är ett större problem än vi erkänner, säger Cecilia Cato (C).

Fler tar initiativ till musik på toaletten

Efter Tingsryds initiativ är nu Lessebo kommun nästa att börja med musik på offentliga toaletter.

– Vi tänker också köra på det. Jag tror inte man behöver vara en skolungdom för att tycka att det är jobbigt att gå på toaletter på offentliga platser. Det gäller även vanliga arbetsplatser, säger Angelica Karlsson ordförande för Centerpartiet i Lessebo kommun.

– Musik borde utnyttjas på fler platser för bättre sinnesstämning. Jag tror att musik på toaletter kommer spridas i större utsträckning över hela världen tack vare Tingsryds initiativ, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet