Foto: Bilder från en musikvideo

Kritiserad musikvideo kan ha kopplingar till Växjö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Musiken till den video som polisen tidigare kritiserat för att den glorifierar vapen och knark kan vara inspelad i Växjö kommuns verksamhet på Bergendahlska gården. Därifrån tar man också avstånd från videon.

– Jag håller med polisen om att de här videorna är oroväckande. Jag är för det fria ordet, men den här videon går över gränsen. Vi vill inte vara med och producera varken vit maktmusik eller den här typen av våldsbejakande musik. Det är helt otänkbart, säger Peter Estling som är en av de ansvariga på Bergendahlska gården, till SVT Nyheter Småland.

Efter att en musikvideo som utspelar sig på Araby nyligen släpptes reagerade polisen i Växjö starkt. Kommunpolisen Scott Goodwin tycker att videon glorifierar en kriminell livsstil och han tycker att det är en oroande utveckling.

Goodwin pratar också om att det är en växande trend med den här typen av videor.

Kan ha spelats in på BG

BG musik på Bergendahlska Gården erbjuder musikintresserade ungdomar replokal, inspelningsmöjligheter och anordnar konserter. Peter Estling har försökt tagit reda på om BG på något sätt varit inblandade i de här musikvideon, men vet inte säkert.

– Ingen personal här ifrån har varit med och tagit fram den här musikvideon, men om de har lyckats tagit sig in vår studio och spelat in musiken, det kan inte jag svara på.  

Viktigt arbete

Det är många ungdomar som håller på med den här typen av musik som använder en studio på Bergendahlska gården och Peter Estling påpekar också att det är ett viktigt arbete som de gör där. 

– Musiken är precis som idrotten en väldig tillgång i den här typen av område som Araby är. Kan man påverka den typen av ungdomar i en positiv riktning, så är det underbart. 

Stort genomslag

Men Peter Estling ser ett stort problem med att videon som släpptes den 5 juni redan har ett sådant stort genomslagskraft. Det är redan nu många som tittat på den. 

– Ungdomar söker uppmärksamhet och de får bekräftelse genom att göra en sådan här film. Det här ger bara en fruktansvärd negativ väg, så jag tycker att det är en katastrof att så många sett den, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.