Moustafa Benshi, 14-årig supertalang i Kalmar FF

Musse från Syrien – ny supertalang i Kalmar

Publicerad

Han flydde krigets Syrien tillsammans med sin familj. Nu fostras den 14-årige fotbollstalangen Moustafa Benshi i Kalmar FF.

Han heter Moustafa Benshi men i Kalmar FF lystrar han till namnet Musse. När han kom till Sverige för 1,5 år sedan hade han först svårt att bli tagen på riktigt allvar när det gällde sina fotbollstalanger. Efter ett halvår i Kalmar Södra är det nu Kalmar FF som gäller.

– Jag tycker det känns bra, min dröm är att spela i Kalmar FF, säger Musse.

Han kom till Sverige efter att ha levt i flykt under tre år från Syrien tillsammans med sin familj. Under ett år tvingades han jobba i en textilfabrik i Turkiet för att kunna klara ekonomin med sin föräldrar och sina fem syskon.

– Jag och de andra barnen ville spela fotboll. Men jag kunde inte. Jag och min bror var tvungna att jobba, vi hade inga pengar.

Fasansfulla krigsminnen

Nu har han hittat tryggheten i Sverige, det blir mycket fotboll och extraträning med vännen Azis Alilosky som hjälper familjen att komma in i det svenska samhället. Men som också upptäkte talangen hos Musse och hjälpte honom till Kalmar Södra.

– Jag har fem sex träningar i veckan och matcher, blir det tid över så tränar jag med Azis.

Ibland händer det att han tänker tillbaka på kriget i Syrien.

– Jag såg många döda människor. En gång fick jag och min bror gömma oss under en bil när dom bombade och vi tappade bort varandra och fick leta länge för att träffas igen.

Barcelona visar intresse

När han väl fått chansen att visa upp sina fotbollskvalitéer gick det snabbt. Efter bara ett halvår i Kalmar Södra blir det nu alltså Klamar FF.  Flera europeiska storklubbar har också ögonen på den unge supertalangen, bland annat Barcelona där han också varit på besök.

– Jag trivs bra här nu. Och känner mig trygg så nu är det Kalmar FF som gäller.

Vad har du för mål?

– Jag vill bli världens bästa fotbollsspelare. Det är det som är viktigt för mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer