Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskan My Ståhlgren är en av de som väljer att ta en senare semester. Foto: SVT

Undersköterskan My från Målilla byter semestern mot extra pengar: ”Det passar mig”

Uppdaterad
Publicerad

En semester på sommaren är helig för många – och en lagstadgad rättighet. Men undersköterskan My Ståhlgren i Målilla är en av de närmare hundra kommunanställda som hellre väljer extra pengar.

Runt hälften av kommunerna i Kalmar och Kronobergs län har någon form av avtal om extra ersättning för personal som väljer att flytta på sin sommarsemester.

I Hultsfreds kommun – där My Ståhlgren jobbar – kan man få upp till 33 000 kronor för fyra flyttade veckor. 98 personer inom vård och omsorg sökte och 70 av dem blev beviljade. My är en av dem.

– Det passar mig, för jag tycker inte så mycket om värmen, säger hon.

Samtidigt vet hon kollegor som tackat ja till erbjudandet tidigare år – och som inte rekommenderar det.

– Risken är att det blir för mycket för en helt enkelt. Alla tycker inte det är värt det.

Ljungby:

Inför sommaren 2023 beslutade socialnämnden att höja timersättningen för vikarier under semesterveckorna som ett första steg i att locka fler sökande.

Om antalet vikarier inte visar sig räcka kommer steg 2 genomföras. Det innebär att ordinarie personal erbjuds att förlägga semesterveckor utanför semesterperioden mot en viss ersättning. Omsorgspersonal kan erbjudas 5000 kronor per frivilligt flyttad semestervecka, sjuksköterskor 10 000 kronor.

Oskarshamn:

Vid flyttad sommarsemester 2023 utgår extra ersättning för personal inom äldreomsorg och personal inom omsorg för personer med funktionsnedsättning.

Ersättningen räknas ut procentuellt beroende på månadslön och tjänstgöringsgrad, den högsta ersättningen är 40 000 kronor. En medarbetare som flyttar fyra veckor och har en månadslön på 30 000 kronor, får 37 500 kr i ersättning.

Hultsfred:

Sedan ett flertal år erbjuder Hultsfred så kallad förskjuten semester. Denna är frivillig och den enskilda medarbetaren gör en ansökan. Ersättningen är maximalt 33 000, den utfaller om man förlägger sin semester till annan period är juni, juli och augusti.

Tidigare fanns ett beslut på att 50 personer kunde få förskjuten semester, men 98 sökte. Politikerna har därför utökat till 70 personer.

Mönsterås:

Mönsterås har ett lokalt avtal för ordinarie personal som flyttar semesterveckor, som kan nyttjas vid behov. För varje flyttad semestervecka till tid utanför perioden 1 Juni till 31 Augusti erhålls en ersättning om 10 000 kronor/vecka brutto, baserat på heltidsmått.

Kalmar:

Möjligheten finns att flytta sin semester även i år men Kalmar uppger att de jobbar för att det ska vara ”väldigt begränsat och inte aktuellt för så många.”

Älmhult:

Medarbetare som frivilligt flyttar hela eller delar av sin huvudsemester utanför semesterperioden (juni, juli och augusti) ersätts med 5000 kr per vecka utifrån sysselsättningsgraden 100 procent.

Förutsättningen är att arbetsgivaren har ett behov av att medarbetaren flyttar sin semester. Beslutet om att erbjuda medarbetaren möjligheten att flytta semester med ersättning fattas av närmast överordnad chef.

Mörbylånga:

Beslut om att erbjuda en ersättning till personal som inte tar sin huvudsemester under v 23-35. De erbjuds 30.000 kr. Kommunen erbjuder detta till maximalt 36 medarbetare.

Växjö:

Enligt kommunen ska det fattas ett beslut om förmån för sjuksköterskor för att bemanna de kvarvarande 100 passen under sommaren. Kostnad ca 700 000 kr.

Källa: SVTs enkät

Kommunerna som inte har ett avtal:

Markaryd, Högsby, Borgholm, Lessebo, Alvesta, Nybro, Tingsryd, Emmaboda, Vimmerby, Västervik.

Även i dessa kommuner kan personalen få ersättning enligt kollektivavtalets huvudöverenskommelse – då handlar det om totalt 5000 kronor och två extra semesterdagar om mer än två veckor semester flyttas på arbetsgivarens begäran.

Uppvidinge och Torsås har inte svarat på enkäten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.