Golshan Afshar föreläste på Porten för Zontaklubben. Foto: SVT

Golshan Afshar: Så var det att komma till Sverige från Iran

Uppdaterad
Publicerad

Nu har hon bott i Sverige i några år, men det har varit en lång resa. Golshan Afshar gick ifrån att vara kvinna i en kultur där männen bestämmer, till att plötsligt få ta hand om sig själv.

Som barn flydde hennes familj från ett krigsdrabbat Afghanistan till Iran.

– Pappa var rädd att talibanerna skulle ta mina bröder som soldater och han ville inte att de skulle döda folk, säger Golshan Afshar, som på söndagkvällen föreläste på Porten för Zontaklubben.

Från Iran tog hon sig som vuxen till Sverige, en resa som hon själv knappt trodde var möjlig.

– Jag vågade inte tro på det. När det var 20 dagar, två veckor, en vecka kvar till resan, jag kunde inte tro det. Jag packade inte ens mina väskor, men som tur var gjorde min syster det åt mig.

Att landa i Sverige beskriver hon som en dröm och att hon var varje dag rädd att hon skulle vakna upp, tillbaka i Iran. Sin nyvunna frihet, där hon fick vara tillsammans med vem hon ville, och klä sig hur tokigt som helst utan att någon lade sig i, det var saker som hon värderade över allt annat.

Men det nya landet kom med utmaningar också. Nu skulle hon ta hand om sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.