Lena Nyberg är generaldirektör för MUCF.

Myndighet flyttas från Stockholm till Växjö

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens klockan 10.30 på onsdagen meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) att MUCF Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor flyttas till Växjö.

Regeringen har beslutat en stor utflyttning av myndigheter ut i landet. På en presskonferens kl. 10.30 på onsdagen meddelade regeringen att MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor – flyttas till Växjö.

– Vi kommer göra en detaljerad plan för hur vi genomför flytten på bästa sätt. Både ur ett personalmässigt hänseende, men även för att säkerställa att myndigheten levererar de uppdrag och åtaganden vi har, säger Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Har 80 anställda i dag

Flytten ska vara klar senast februari 2019. I dag arbetar 80 personer på myndigheten.

– I Växjö välkomnar vi den nya myndigheten, tillsammans medregionen och universitetet. Här kan vi bistå både med kompetens,resurser och ett starkt utvecklingsdriv. Det kommer att bidrapositivt både för staten och Växjö, säger Åsa Karlsson Björkmarker(S), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är oerhört positivt och det kommer att utveckla Växjö och Kronoberg. Dels ligger det i linje med de samhällsvetenskapliga inriktningarna på Linnéuniversitetet och dels innebär det statliga akademiska yrken som Växjö tills nyligen saknat, säger Anna Tenje, kommunalråd i Växjö.

LÄS MER: Sju myndigheter flyttar ut från Stockholm

I juni 2016 meddelade regeringen att E-hälsomyndigheten skulle flyttas till Kalmar.

MUCF:s uppdrag

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram och sprider kunskap inom två huvudområden: ungdomspolitik och politiken för det civila samhället.

Politik för det civila samhället

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ska sprida kunskap om det civila samhällets villkor och utveckling. Ett viktigt mål är att förbättra föreningars, organisationers och andra ideella verksamheters villkor.

Ungdomspolitik

Det finns drygt 1,5 miljoner barn, unga och unga vuxna mellan 13 och 25 år i Sverige. Myndigheten tar fram kunskap om deras levnadsvillkor på en rad olika områden exempelvis, arbete, boende, hälsa och utbildning.

Myndigheten ska verka för att ungdomsperspektivet utvecklas i andra myndigheters verksamheter och vara ett stöd i kommunernas arbete med kunskapsbaserad ungdomspolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.