Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hazem Dakel

Nahid har svårt att nå anhöriga i Sudan: ”Det är som en mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar med sudanesisk bakgrund oroar sig för sina anhöriga som är fast i den pågående konflikten i hemlandet. Nahid Abdelhai i Kalmar blir lika orolig varje gång hon inte får tag på sin pappa eller bror.

– Jag blir orolig när de inte svarar på telefonen och börjar tänka på dåliga saker. Har de blivit skjutna eller har något annat dåligt hänt med dem, säger Nahid.

Hennes nervositet och oro syns tydligt på hennes hårt knäppta händer.

Oroligheter i Sudan

Kan inte ta ut pengar från banken

Själv är Nahid svensk medborgare och har bott i Sverige i åtta år. Men hennes pappa och bror är kvar i Sudan och är mycket svåra att nå, vilket gör henne orolig hela tiden. Dessutom är alla affärer stängda och det är omöjligt att hämta ut pengar från banken.

– Maten de hade innan har redan använts för att överleva, så de är fast i en svår situation, förklarar Nahid.

”Tänker inte positivt längre”

Nahid tror att situationen kan bli ännu svårare i framtiden och känner sig handfallen när det gäller att hjälpa sina anhöriga.

– Jag tänker inte positivt längre. Det blir kaos i mitt hemland och jag vet inte hur jag ska kunna hjälpa mina anhöriga där, säger Nahid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet