Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när statsminister Ulf Kristersson (M) meddelar att den svenska militära insatsen i Sudan är avslutad – men att fler svenskar kan komma att flygas hem. Foto: SVT

Regeringen: Insatsen i Sudan avslutad

Uppdaterad
Publicerad

De svenska evakueringarna från Sudan har avslutas , meddelar regeringen på en pressträff.  Omkring 160 personer, varav 60 svenskar, har evakuerats under insatsen.

– Vi har gjort det vi kan. Nu tar andra länder vid, säger generallöjtnant Carl-Johan Edström.

Sverige avslutar evakueringarna från Sudan klockan 22 på onsdagsskvällen. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Svenska plan hartotalt evakuerat 160 personer sedan i måndags, enligtstatsministern.Sammanlagt har omkring 100 svenskar evakuerats. Därutöver har ettantal lämnat på annat sätt, enligt Kristersson.

Oroligheter i Sudan

Inga garantier

För svenskar som fortfarande befinner sig i landet finns det möjlighet att ta sig hem med hjälp av andra länder som är kvar i Sudan, fortsätter Kristersson. Han vill inte ge några klara besked kring hur den fortsätta evakueringen kommer att gå till.

– Vad som händer på marken kommer avgöra.

Svenska staten bär ett stort ansvar att ta hem den personal man har sänt ut, men i övrigt finns ett stort eget ansvar för att vistats i regionen, framhåller Kristersson..

– Vi ska göra det vi kan, men det finns inga garantier.

”Vi har gjort det vi kan”

Sverige var ett av de första länder på plats i Sudan, säger generallöjtnant Carl-Johan Edström, chef för Försvarsmaktens operationsledning.

– Bedömningen jag gjort i gårkväll var att vi uppnått alla målsättningar med evakueringsoperationen. Därmed fattade ÖB beslut om att avsluta den svenska luftbron och påbörja hemtagning av våra förband, säger Edström och tillägger:

– Vi har gjort det vi kan. Nu tar andra länder vid.

Insatsen går in i nästa fas

Insatsen har varit framgångsrik, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

– Det har varit krävande omständigheter. Förhållandena har varit svåra och farliga, säger han.

Nu går insatsen in i nästa fas. Det handlar om att säkra flygplatser och landningstillstånd. Säkerhetsläget på marken är fortfarande svårt, konstaterar försvarsministern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de olika sätten som folk har flytt från stridigheterna i staden i klippet. Foto: SVT/AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet