Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du höra Abirs mammas ljudmeddelande till sin dotter. Foto: Privat/Leonora Toplica/SVT

Abirs mamma är fast i Sudan: ”De värsta 18 timmarna i mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Solnabon Abir Alis mamma är en av 150 svensk-sudaneser som forfarande är kvar i ett oroligt Sudan. Det tog 18 timmar innan Abir Ali fick ett livstecken. Hon är kritisk till hur utrikesdepartementet, UD, har hanterat evakueringen.

– Vi har fått lösa logistiken för att få ut våra familjer och mamma är nu på väg mot egyptiska gränsen, säger Abir Ali.

I november åkte Abir Alis mamma till Sudan för att hälsa på släktingar, men den senaste tidens våldsamheter i landet har resulterat i att både hennes mamma och flera svensk-sudaneser inte kunnat ta sig ut ur landet.

– Vi har inte ätit eller sovit, vi har inte mått bra. Vi i diasporan är oroliga, säger Abir Ali.

Kritisk till UD:s evakuering

Abir Ali är kritisk till hur evakueringen har hanterats av UD och menar att familjerna i Sverige har behövt lösa flyktvägen till anhöriga som är fast i Sudan.

– Det har handlat om överlevnad att få tag på en buss och ta dem ifrån platsen. Vi fått höra att vägen till konvojen är farlig och riskabel och vissa har tyckt att det är säkrare att barrikadera sig i hemmet än att ta sig dit. UD kunde ha tagit hjälp av oss svensk-sudaneser eller evakuerat så som andra länder har gjort genom att samla dem vid ambassaden. Istället har vi fortfarande folk kvar i Sudan som inte kan ta sig hem.

I ett mejl till SVT svarar UD på kritiken:

”UD arbetar fortsatt intensivt för att, på de sätt som är möjliga, bistå svenskar som önskar lämna Sudan. Sverige ställer avancerad flygkapacitet till förfogande från en flygplats norr om Khartoum”.

”I söndags avgick en konvoj till flygplatsen från den franska ambassaden under franskt militärt beskydd. Svenskar som önskade lämna informerades av UD om möjligheten att resa med. I nuläget finns det inte möjlighet att på liknande sätt bistå svenskar att ta sig till flygplatsen”.

I klippet ovan kan ni höra Abirs mammas senaste ljudmeddelande till dottern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.