Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Isabella Olsson berätta om hur hennes kollega gav sig ut för att skaffa vatten till barnen, och blev beskjuten. Foto: SVT

Läkarmissionen: ”Vi kommer inte lämna Sudan”

Publicerad

Stridigheterna i Sudan har pågått i över två veckor, vatten och mat sinar.

– Vi jobbar dag och natt med att sätta vår personal i säkerhet, säger Isabella Olsson på Läkarmissionen.

Men det finns inga planer på att dra sig tillbaka från landet.

Situationen i Sudan är akut, och under de bräckliga vapenvilorna försöker en rad länder och organisationer evakuera sin personal. Svenska Läkarmissionen har fått ut ett fåtal av sina anställda.

– Vi har 130 personer i landet och 12 har lyckats ta sig ut. Men vi gör stora förflyttningar inom Sudan och Khartoum också, säger Isabella Olsson, global påverkanschef på Läkarmissionen.

Oroligheter i Sudan

Via satellit kan de se i realtid var personalen befinner sig. De vittnar om skottlossningar och granater, och att de är ”mycket rädda”, enligt Isabella Olsson. Men trots det är Läkarmissionen fast beslutna att fortsätta verka i landet.

– Vi har funnits där sedan 1989 och har hanterat många liknande kriser i Sudan. Vi kommer inte lämna, säger Isabella Olsson.

Hör Isabella Olsson berätta om sin kollegas kamp för att få tag på vatten till sina barn i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet