Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik blev kvar på flygplatsen när det skulle evakueras. Foto: SVT

Svenske Erik om evakueringen: ”Blev ensam kvar på flygplatsen”

Uppdaterad
Publicerad

Sida-anställde Erik Vågberg har landat i Sverige efter att ha evakuerats från Sudans huvudstad Khartum. Han kom inte med de första planet med övriga evakuerade ambassadkollegor.

– Jag lyckades komma med ett senare plan. Det var många tankar som gick genom huvudet, säger han till SVT Nyheter.

All ambassadpersonal och deras familjer är nu tillbaka i Sverige, bekräftade utrikesminister Tobias Billström (M) på Twitter under tisdagsförmiddagen. För den svenska personalen, vanligtvis stationerade i Sudan, har det varit ett par omtumlande dagar.

– Det har varit väldigt intensivt. Vi har haft stridigheter i en veckas tid, säger Erik Vågberg, humanitär rådgivare på Sida, som varit utsänd i Sudan.

Oroligheter i Sudan

Hjälp av fransk militär

Evakueringsplanen var att först ta sig från Sudan till Djibouti med hjälp av fransk militär, därefter skulle de flygas vidare till Europa. I Khartum kom inte Erik Vågberg med den första grupp av kollegor som evakuerades. I stället blev han ensam kvar på flygplatsen.

– Det var många tankar som gick genom huvudet då, men jag tänkte att det här kommer nog gå bra, det löser sig.

Efter några timmars väntan kom han med nästa evakueringsplan mot Djibouti.

Hör Erik Vågberg berätta om evakueringen och läget i Sudan nu i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet