Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturskyddsföreningen är kritiska till den avverkning som skett i Böda ekopark eftersom parken är under utredning till nationalpark. Hör mer om kritiken i klippet Foto: Sandra Carlsson/SVT

Ekopark kan bli nationalpark – Sveaskogs avverkning får kritik

Publicerad

Under hösten har statliga Sveaskog avverkat cirka 25 hektar i den södra delen av ekoparken Böda. Avverkningen får nu kritik från Naturskyddsföreningen i Kalmar län, eftersom parken är under utredning för att kunna bli nationalpark.

Enligt Sveaskog och Länsstyrelsen, som gett avverkningen tummen upp, har avverkningarna handlat om gallringar i skog som saknar mångfald av arter. Gallringen skulle enligt både Sveaskog och länsstyrelsen skynda på utveckling till mer naturskog, och därmed gynna en framtida nationalpark.

Men Per Jiborn, som är ledamot i Naturskyddsföreningen i Kalmar län och naturturismexpert, menar att man måste lägga hela pusslet vad gäller naturvärden, naturturism och kulturarv innan man vet vad som gynnas i en nationalpark.

– Där man avverkat kommer det komma in mer ljus och bli torrare. Det är bra för en viss del av den biologiska mångfalden, men sämre för en annan del. Det handlar om vilken biologisk mångfald som ska gynnas och det är en av de första sakerna man tittar på när man diskuterar en nationalpark i området, säger Per Jiborn. 

Sitter fast i avtal mot kund

Naturskyddsföreningen hade velat att Sveaskog skulle ha pausat alla skogsliga åtgärder tills åtminstone slutet på mars 2023 då de menar att Naturvårdsverket ska presentera delar av utredningen för regeringen.

Per Jiborn tror att avverkningarna har skett, trots utredning till nationalpark, för att Sveaskog sitter fast med avtal att leverera råvara till kund.

– I juni fattade bolaget beslut om att drastiskt minska avverkningsnivåerna, vilket jag tycker är jättebra, men det tyder på att man har ont om avverkningsmogen skog. Jag tror att Sveaskog sitter fast i avtal mot kunder om att man ska leverera en viss mängd och man hittar inte det på andra ställen än i ekoparken.

Detta tillbakavisas av Sveaskogs skogspolitiske chef Olof Johansson.

– Ekoparkerna har ju kommit till för att sätta ekologi före ekonomi i de här utvalda områdena, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.