Zelma de Flon är en av ungdomarna som plockade skräp i Älmhult på lördagen. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Naturstädning i Älmhult: ”Det är väldigt mycket skräp”

Uppdaterad
Publicerad

Trots en halvmulen lördagmorgon med en och annan regnskur hade flera ungdomar samlats vid Haganäsparken för att plocka skräp i naturen.

– Vi har hittat burkar, en bit av ett däck, fimpar och en frisbee, säger Zelma de Flon som representerade Eneryda Volley.

I helgen samlas idrottungdomar och ICA-handlare runt om i hela landet för att städa naturen. Det är nämligen dags för årets andra städomgång i Klara, färdiga, städa! Ett projekt som finansieras av ICA Stiftelsen och möjliggörs genom försäljning av matkedjans miljökasse.

Hittat mycket skräp

– Det är väldigt mycket skräp ute i naturen och vi måste bli bättre på att inte slänga saker på marken när vi är ute och går. Jag trodde inte att det skulle vara så mycket, säger Essy Pettersson som också spelar i Eneryda Volley.

Det är 44 föreningar och lag med sammanlagt 1000 ungdomar och ledare som hjälps åt med skräpplockningen.

– Vi har hittat burkar, en bit av ett däck, fimpar och en frisbee, säger Zelma de Flon.

– I vårens städomgång plockade ungdomarna från de då 38 medverkande föreningarna nästan nio ton skräp från naturen. Nu städar andra föreningar och lag på andra platser, och de kommer att göra märkbar skillnad också där, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Viktig insats

Eneryda Volley hade på lördagen representanter från varje lag med för att plocka skräp. Sammanlagt var de ett 20-tal och det var aldrig någon tvekan om att tacka ja.

– Det var självklart. Det är viktigt att vi hjälps åt att hålla naturen ren och barnen får lära sig om sortering. Föreningen får en mindre summa pengar som tack för hjälpen men ser det som teambuilding, säger Anna Kjell  ledare Eneryda Volley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.