Fem personer omhändertogs efter ett bråk i samband med Prideparaden i Kalmar. En man är gripen misstänkt för våld mot tjänsteman. Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Nazistgrupp störde Prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Prideparaden i Kalmar grupperade sig Nordiska motståndsrörelsen i en korsning. Bråk uppstod när paraden passerande gruppen, och en man i gruppen misstänks nu för våld mot en polis.

Det var när den 2000 personer stora Prideparaden passerade vid en korsning på Kvarnholmen som det uppstod bråk mellan en man som demonstrerade med nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen och en kvinna i Pridetåget.

Enligt polisen ska kvinnan ha försökt rycka ner en flagga som mannen höll i, vilket sk ha skapat en upprörd stämning på platsen.

– En polis ska då ha gått fram för att skapa lugn. Mannen med flaggan ska då ha tryckt flaggan i bröstet på polisen, säger Anna Göransson, pressinformatör på Polisens ledningcentral.

Mannen, som är i 30-årsåldern är nu misstänkt för våld mot tjänsteman och greps på plats. Ytterligare fem personer som demonstrerade med NMR omhändertogs av polisen och två av personerna ska då ha gjort våldsamt motstånd. Även kvinnan som försökte ta flaggan är anmäld för ofredande.

Enligt tidigare uppgifter hade nazistgruppen tillstånd att demonstrera i Kalmar, men vid 17.30-tiden uppger polisen att något sådant tillstånd inte fanns. En anmälan om brott mot ordningslagen har därför skrivits.

På lördagskvällen uppgav polisen att den gripne mannen släppts efter förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.