Jan Olsen, ordförande IF Metall. Foto: Clary Kroon

”En katastrof för Konga”

Uppdaterad
Publicerad

Fackordförande Jan Olsen menar att nedläggningen är en katastrof för hela Tingsryds kommun, och många kommer att ha svårt att hitta nya jobb.

Sedan 1742 har bruket i Konga varit igång, men nu ser det dystert ut inför framtiden.

Sedan konkursbeskedet kom i april i år så har de anställda pendlat mellan hopp och förtvivlan. Medan olika intressenter har kommit och gått så har personalen hållit hoppet uppe om att någon skulle ta över bruket. Men den ena intressenten efter den andra har hoppat av.

Konga bruk

– Som jag ser det så är det här en katastrof för hela samhället Konga och Tingsryds kommun. Det kommer att bli svårt för många att hitta nytt jobb. 70 av de 160 anställda bor i Tingsryds kommun, resten bor i kommunerna runt omkring, säger IF Metalls ordförande Jan Olsen, och han tillägger:

– Det är svårt med arbetsmoralen just nu, den är mycket låg efter beskedet, säger han.

Anställda oroliga

Ja, efter det definitiva nedläggningsbeskedet så är de anställda förtvivlade.

Tony Nilsson är en av dem som har jobbat längst, 39 år.

– Ledningen ha sagt till oss att de ska driva bruket vidare i alla fall fyra till fem månader, men ingen av oss har något kontrakt så länge utan vi har fått ett tvåmånaderskontrakt tills vidare. Det känns osäkert, säger Tony Nilsson.

Men trots att det ser mörkt ut så finns en liten strimma hopp. De anställda hoppas att vissa delar av fabriken till exempel måleriet, ska kunna säljas till någon mindre företagare. Ingen vill se Konga Bruk stå totalt tomt och ödsligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konga bruk

Mer i ämnet