Foto: Jonna Crona/SVT

Nedläggningen tynger invånare i Orrefors

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom chockbeskedet om att Orrefors glasbruk ska läggas ner, och idag var stämningen dämpad i samhället.

Glasbruket är Orrefors signum och stolthet, inramat av höstens färger denna gråa dag. Ett stenkast från bruket driver Sara Johansson Orrefors vandrarhem, men dagen för beskedet om glasburkets nedlägging var hon hemma.

-Beskedet var ju tungt, men för egen del hoppas jag att turisterna ska hitta hit ändå, säger Sara som ändå är hoppfull inför framtiden.

-Glasrikets skatter kommer att fortsätta driva glasutställningen, och även shopen kommer att fortsätta.

I Tempoaffären i Orrefors där Kristina Ryglert jobbar är stämningen dämpad idag.

-Jag tänker på alla familjer som drabbas, det är nästan så att det kommer en tår, säger Kristina som bjöd alla kunder på kaffe dagen då beskedet kom.

-Man får ju göra det man kan. Vi hoppas ju att det kommer att komma något nytt efter det här, det är ju ett bra samhälle, säger Kristina.

Sara Johanssons barn är än så länge för små för att gå i skolan, men om något år ska även de gå här i Orrefors skola där man också försöker smälta beskedet om nedläggningen.

-Vi var ganska beredda på beskedet, men det är tråkigt

På skolan är man inte rädd för att beslutet att lägga ner glasbruket kommer att påverka skolan då man idag har ett ganska stort upptagningsområde och en jämn ström med barn till verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glasbruken hotade

Mer i ämnet