Foto: SVT

Trots överskott – 13 miljoner kronor behöver sparas i Älmhults kommun

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 13 miljoner kronor kan komma att behöva sparas in trots att Älmhults kommun har ett förväntat överskott på 24 miljoner kronor under 2017.

Enligt kommunens prognoser har det skett en stor inflyttning till kommunen vilket leder till ökade skatteintäkter. Detta kan leda till att budgeten för 2017 blir bättre än förväntat.

Just nu pekar beräkningarna på att kommunen kan få ett överskott på 24 miljoner kronor. Men enligt oppositionen ser ekonomin mer problematiskt ut under de kommande två åren. Då finns det inget överskott att använda sig av menar oppositionsrådet Elisabeth Peltola (C).

– Vi vill genomföra en befolkningsprognos  och en ekonomisk kalkylering för att ta fram fakta. Vi kan inte ta beslut grundat på spekulationer, säger hon.

Oppositionen sa nej

När frågan behandlades i kommunstyrelsen under tisdagen blev det alltså ett nej från oppositionens sida. Men den styrande minoriteten (S), (V) och (MP) var beredda att skjuta till pengarna.

Både socialnämnden och utbildningsnämnden har sedan i somras är uttryckt ett stort behov av pengar på grund av en redan ansträngd ekonomi.

– Vi hade ju hellre sett att kommunen använder en del av överskottet till omsorgen i kommunen. Vi har påtalat vårt behov sedan i midsomras förra året om att vi behöver minst 5,1 miljoner kronor, säger Lars Ingvert (S) som är ordförande i socialnämnden.

Men frågan är ännu inte avgjord. Beslutet om kravet att skjuta till 13 miljoner kronor till omsorgen och skolan kan komma att ändras inför nästkommande sammanträde i kommunfullmäktige.

– Om vi inte mer pengar skjuts till omsorgen så kan det bli aktuellt med att lägga ner ett helt äldreboende eller att stänga avdelningar, säger Lars Ingvert (S).

– Under 2016 gjorde verksamheten ett bokslut med 2 miljoner kronor i plus. Då vill jag att det tas fram prognoser kring hur det ekonomiska läget ser ut i nuläget. Då har vi ett bättre underlag för att fatta beslut, säger Elisabeth Peltola (C).

Fler elever – mindre pengar

För skolans del har barngruppen ökat i grundskolan och lärartätheten blir allt mindre i kommunen. Enligt utbildningsnämnden halverades elevpengen efter ett beslut i kommunfullmäktige under 2015.

Anledningen var att det skett en minskning av antalet elever. Men sedan i somras förra året har 157 fler elever tillkommit på grund av den ökade inflyttning till kommunen. Det leder till att den halverade elevpengen inte räcker till.

– Om vi går in med samma belopp året efter i en ny ram så håller det inte. Därför är vi i behov av 6,7 miljoner kronor inför nästkommande budget, säger Stefan Jönsson (S) som är ordförande i utbildningsnämnden.

Prognos väntas

I nuläget arbetar tjänstemän inom kommunen med att sammanställa en prognos över vilka konsekvenser det skulle få för skolan om pengarna inte skjuts till i framtiden.

– Oavsett vad som beslutas i kommunfullmäktige kan vi visa vilka konsekvenser det får på längre sikt. Ifall det blir avslag i kommunfullmäktige så återstår det att se om pengarna kan skjutas till från något annat håll, säger Stefan Jönsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.