Foto: SVT

Nej till kameraövervakning på Utvandrarnas hus

Uppdaterad
Publicerad

Museet Utvandrarnas hus i Växjö gick till domstol för att kunna installera övervakningskameror i lokalerna för att minska risken för stölder. Men nu får museet nej även i förvaltningsrätten.

Museet framhåller att man planerar att visa ovärderliga föremål bland annat från förlisningen av Titanic i en kommande utställning och att de vill ha kameraövervakning för att förhindra brott och att det även förekommer att till exempel drogpåverkade personer kommer in på museet.

Utvandrarnas hus vill ha möjlighet att spela in vilka som kommer in på museet dygnet runt men skriver också att ingen utanför byggnaden kommer synas. Inbrott och stöldförsök har tidigare skett på intilliggande Smålands museum.

Överklagade

Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) avslog ansökan om kameror i museet, men Utvandrarnas hus överklagade beslutet till förvaltningsrätten med hänvisning till att Smålands museum fått ok för kameror inomhus.

Men förvaltningsrätten anser inte att Utvandrarnas hus är tillräckligt brottsutsatt och att besökarnas integritet väger tyngre och avslår överklagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.