Ingela Nilsson Nachtweij (C). Foto: SVT

Nilsson Nachtweij eftersökte källor – utreds av åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens tidigare ordförande i Vimmerby, Ingela Nilsson Nachtweij (C), utreds av åklagare för brott mot grundlagen – efter att ha eftersökt källor som kritiserat henne i media.

Den 31 augusti publicerades en artikel i lokaltidningen Dagens Vimmerby där dåvarande partikollegan Erik Paulsson intervjuades, bland annat om bristerna i arbetsmiljön.

När Ingela Nilsson Nachtweij fick se ett utkast på artikeln skickade hon ett sms till Erik Paulsson och frågade vem denne hade varit i kontakt med på kommunen.

I den revisionsrapport från KPMG som presenterades på onsdagen framgår att hon vid två ytterligare tillfällen har ringt och efterfrågat källor av tjänstemän i kommunen.

Polisanmälan

I grundlagen finns ett skydd för källor som vill lämna information som är avsett för publicering. En företrädare för en myndighet får inte försöka ta reda på vem som lämnat information.

”Att bedöma om kommunstyrelsens ordförandes agerande utgör ett brott eller inte är inte föremål för denna granskning. [...] Däremot bedöms agerandet som mycket olämpligt mot bakgrund av grundlagens bestämmelser angående yttrandefrihet”, skriver revisorerna.

Erik Paulsson har polisanmält händelsen och enligt Dagens Vimmerby har en åklagare inlett en förundersökning.

– Revisionsrapporten stärker mig i att jag har agerat rätt och riktigt. Detta är en extraordinär händelse, kommenterar Erik Paulsson till SVT.

Vi har sökt Ingela Nilsson Nachtweij och åklagaren Gunilla Öhlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.