– Vi har inte haft några kvalificerade sökande, säger Jennie Ronéus, verksamhetschef för kvinnokliniken i Region Kronoberg.
Regionen har löst bemanningen med en överläkare på plats, en ambulerande överläkare och en extra ST-läkare. Men just nu räcker inte det för att hålla igång gynverksamheten dygnet runt.
Enda akuta gynmottagningen finns i Växjö
Vid tecken på lågt sittande buksmärta eller komplikationer efter en förlossning kan ett besök på en akut gynekologisk mottagning vara nödvändigt.
– Om man behöver söka akut är man välkommen till Växjö, säger Jennie Ronéus.
För kvinnor i västra Kronoberg innebär det en resa på drygt sex mil till mottagningen i Växjö – och just nu har Växjö den enda gynmottagningen med akut verksamhet i hela regionen.
Brist på gynekologer i hela landet
I nuläget finns inget politiskt beslut som säger att något skulle förändras gällande den akuta gynmottagningen i Ljungby. Målet är att utbilda fler specialistläkare till sjukhusen, men det tar tid.
– Det är brist på gynekologer i hela landet. Det behövs någon med förankring lokalt som kan stanna kvar och utveckla verksamheten. I storstadsområdena finns det möjligheter att rekrytera, men det är svårare längre ut, säger Jennie Ronéus.
Christel Woggart, avdelningschef för ortopedin, kirurgin och gynekologin på Ljungby lasarettet, märker av utmaningen med nya rekryteringar.
– Det är lättare att anställa kvalificerad personal till kuststäder. Vi är där vi är på kartan. Det går inte att göra något åt.
Under förra året hade kvinnokliniken i Region Kronoberg 1617 patienter som utförde 2269 akuta besök för gynekologiska problem.
Vid dessa symtom kan du söka till en akut gynmottagning:
- Kraftiga vaginala blödningar – med eller utan graviditet
- Buksmärtor med feber över 38 grader
- Ömmande böld i underlivet
- Feber efter förlossning
- Komplikationer efter gynekologisk behandling
Källa: 1177 – vårdguiden