Nollningsaktiviteterna i Växjö ställs in – efter konstaterade coronafall. Foto: SVT

Nollningen stoppas på LNU i Växjö – efter coronasmitta

Uppdaterad
Publicerad

Under flera dagar har studenter vid Linnéuniversitet i Växjö firat starten på ett nytt läsår. Men nu stoppas nollningarna av kåren – efter larm om coronasmitta.

”Efter helgens introduktionsaktiviteter i Växjö har vi tyvärr fått besked om konstaterad covidsmitta”, skriver Linnékåren på sin facebooksida, vilket P4 Kronoberg var först med att berätta.

Kåren har i samråd med universitetet, elevhälsan och smittskyddet på regionen därför beslutat att ställa in de planerade aktiviteterna i Växjö. I Kalmar kommer aktiviteterna dock fortgå.

Kåren uppmanar alla som känner symptom att kontakta närmaste vårdcentral.

Ordföranden i Linnékåren, Anton Jakobsson, säger till SVT att de inte har en exakt siffra på hur många som konstaterats smittade.

– Det här beslutet handlar om att vi tar det säkra före det osäkra och stoppar innan smittan får fäste.

Smittskyddet: Ett fall

Regionens smittskyddsläkare Christian Blomqvist berättar för SVT att han i går fick information kring ett konstaterat fall kopplat till nollningen, men att det kan finnas fler.

– Vi fick reda på att en student var smittad. Men det kan finnas fler. De som har varit i nära den personen ska då räknas som nära kontakter.

Nära kontakter ska enligt regionens riktlinjer testa sig och undvika sociala kontakter under inkubationstiden, även om de inte har symptom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.