Se hur Örjan Ivarsson gör när han tappar björksav. Foto: SVT/Clary Kroon

Nu är tiden inne för att tappa björksav – så gör du din egen

Uppdaterad
Publicerad

Om du vill ta tillvara på björksav, naturens egen vårdricka, så gäller det att passa på. Det går bara att tappa björksav några veckor till.

Örjan Ivansson på Rugstorps gård i Nybro kommun är en av dem som börjat tappa björksav. Tappning av björksav är en urgammal tradition som har fått en renässans på senare år. Att intresset ökar kan bero på att allt fler har blivit intresserade av självhushållning och ekologiska produkter.  

– Sedan är det en tradition som jag tycker att man ska ta tillvara på, säger Örjan Ivansson.

Tiden är kort

Om du vill prova att tappa björksav måste du ha en egen björk eller få tillåtelse av markägaren, eftersom det inte omfattas av allemansrätten. Tiden är kort för björksaven, så vill du prova har du bara några veckor på dig. 

– När snön försvinner och tjälen går ur marken börjar saven att stiga i björkarna. Det håller sedan på tills löven har slagit ut. När löven är utslagna börjar en annan process i björken och då går det inte längre att tappa björksav, berättar Örjan. 

Från en björk kan man enligt Örjan Ivansson tappa mellan tio och tjugo liter utan problem, men saven håller bara i några dagar i kylen. Vill du spara den måste du frysa den.

Dricka märg i ben på våren

Traditionsenligt har man använt björksaven till att göra vin och mjöd. Nu finns det också de som gör björksirap. Örjan använder den själv mest som måltidsdricka och kommer att sälja den på gårdens café. 

Björksaven anses vara nyttig eftersom den innehåller vitaminer och mineraler. Örjan berättar att förr i tiden ansågs den vara en viktig hälsodryck. 

– När björksaven kommer ska vi dricka märg i ben, sa de förr. Det betyder att de skulle få lite extra kraft för att klara den sista biten fram till sommaren. Då kunde de inte gå till affären och köpa apelsiner för att få c-vitamin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.