Foto: SVT

Nu blir cellprov gratis – även i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år slopas avgiften för de gynekologiska cellprovskontrollerna i Kalmar län. I Kronoberg är kontrollerna redan gratis.

Kostnaden för de kvinnor som gör cellprov i Kalmar är i dag 100 kronor. I Kronoberg är det däremot gratis för alla mellan 23 och 60 år. Men på tisdagen stod det klart att det kommer att bli gratis i hela landet, efter att regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om en ny budget.

– Vi är väldigt glada över den här riktade satsningen. Det finns många kvinnor i Sverige som lever med små eller obefintliga ekonomiska marginaler och som därför inte går när de blir kallade till en undersökning. När cellprovet och screeningen nu blir avgiftsfri hoppas vi att fler kvinnor deltar, säger Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesperson för Vänsterpartiet i ett pressmeddelade.

Pengarna för att cellproven ska bli gratis föreslås komma från stimulansbidrag under 2018. Men från 2019 hoppas Vänsterpartiet att det ska bli lag på att de kontrollerna, precis som mammografin, ska vara helt gratis, enligt pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprovtagning i Kronoberg

Mer i ämnet