Susanna Arwins staty ”Den svenska tanten” som står i Växjö idag. Foto: Lars Nilsson

Väsktanten blir skulptur

Publicerad

Den 13 april 1985 höll Nordiska rikspartiet en demonstration i Växjö. Växjöfotografen Hans Runesson var på plats och när demonstrationståget rundade residenset i hörnet Kronobergsgatan-Norrgatan fick han BILDEN.

Damen som jagar en av demonstranterna med väskan i högsta hugg blev årets bild 1985. Några år senare utsågs den till århundradets nyhetsbild av tidningen Vi och Svensk fotohistorisk förening.

Nu lyfter konstnären Susanna Arwin bilden till en ny dimension. Redan samma år som bilden togs gjorde växjökonstnären några tuschteckningar baserade på den. Nu blir den en skulptur.

– Hans och jag har haft ett nära samarbete genom åren och när jag frågade om jag fick använda bilden som underlag till en staty sa han ja direkt.

Den svenska tanten

Susanna Arwin är bland annat känd för sitt konstprojekt ”Den svenska tanten”. Ett projekt kring civilkurage och kvinnans roll i samhället som tagit sig uttryck i olika evenemang, skulpturer och mållningar.

2004 fick hon LO:s kulturpris för sitt tantprojekt och hon fick också i uppdrag att utforma en staty. Resultatet blev ”Den svenska tanten” – en bronsstaty i helfigur som nu står och blickar ut över universitetsområdet i Växjö.

Hoppas den hamnar på torget

Nu har Susanna gjort en två decimeter hög lerskulptur av kvinnan med handväskan.

– Hon om någon representerar väl ett kvinnligt civilkurage. Jag har länge tänkt att göra en staty av henne och nu blev det av.

Tanten intar konsthall

Den lilla lerskulpturen ska nu 3D-scannas som underlag till en form för gjutning. I mitten av april ska skulpturen visas för första gången på Edsviks konsthall i Sollentuna.

– Men det är klart, det vore ju häftigt om den så småningom kunde hamna i Växjö. Kanske i anslutning till platsen där bilden togs för 29 år sedan, säger Susanna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer