Andreas Roos är avvecklingschef och ansvarig för rivningen av O1 och O2 Foto: SVT

Följ med in på kärnkraftverket när den stora rivningen startar

Uppdaterad
Publicerad

För drygt fyra år sedan kom beskedet att två av tre reaktorer vid kärnkraftverket OKG skulle avvecklas. Nu drar den stora rivningen igång – bara skalet ska bli kvar.

I 50 år har det funnits kärnkraftverk på Simpevarpshalvön norr om Oskarshamn. Två av tre reaktorer har stängts ner och nu har nedmonteringen startat.

Radioaktiva delar redan borta

Förberedelserna har pågått i flera år, tillstånd har sökts och alla steg planerats noga. Bränslet har avlägsnats och radioaktiva delar inne i reaktorn har förts till ett mellanlager i väntan på att slutförvaret ska bli klart.

– Nu har vi börjat den storskaliga nedmonteringen och vi börjar med komponenter som inte är kontaminerande, säger Andreas Roos, som är chef för avvecklingen.

Andreas Roos är avvecklingschef och ansvarig för rivningen av O1 och O2 Foto: SVT

Det mesta av skrotet som monteras ner kommer skickas till återvinning. Få komponenter går att återanvända eftersom de är specialbyggda, det är svårt att hitta köpare.

Ett tomt skal om åtta år

Hela nedmonteringen och rivningen av de två reaktorerna beräknas ta åtta år. Men rivning innebär inte att husen ska jämnas med marken. Som planen ser ut nu kommer byggnaderna stå kvar.

– Vi river allt inuti och plockar ut innanmätet, det blir bara ett tomt skal kvar, säger Andreas Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.